Ekster ( Pica pica )

 

Eksters zijn intelligente vogels met een fascinerende leefwijze.

Tot hun derde levensjaar leven eksters in 'jeugdbendes'.

Daarin doen ze de ervaring op die een ekster nodig heeft om jongen groot te kunnen brengen.

Eksters eten wat ze kunnen vinden: het grootste deel van hun menu bestaat uit emelten, kevers, regenwormen en menselijk afval als patat en brood.

Vooral in het broedseizoen, wanneer de eksters zelf jongen hebben, aangevuld met eitjes van andere vogels en soms ook jonge vogels.

De ogenschijnlijk zwart-wit gekleurde vogel blijkt bij beter kijken een bont palet aan metallic-kleuren te vertonen.

De paring vindt plaats in het voorjaar.

Tijdens de balts lichten de mannetjes herhaaldelijk snel de kopveren op, tillen hun staart op en openen en sluiten deze snel als een waaier, en roepen met zachte tonen die duidelijk anders zijn dan hun gebruikelijke geluiden.

Korte glijvluchten en achtervolgingen horen bij het baltsritueel.

De losse veren van de flanken worden over de slagpennen gebracht, en de veren op de schoudervlek zijn geopend zodat het wit opvallend is, vermoedelijk om vrouwtjes aan te trekken.

Ze hebben een zwart-wit verenkleed en lange staart, zijn vaak rumoerig.

Zwarte vogel met witte buik, witte schoudervlekken en bijna geheel witte handvleugel (zichtbaar in vlucht).

Het zwart van het verenkleed is voorzien van een groen-paarse-blauwe glanslaag.

Stevige donkere snavel en donkere poten.