Oranje luzernevlinder ( Colias croceus )

 

De oranje luzernevlinder is een zeer mobiele vlinder die tot de trekvlinders wordt gerekend en zeer grote afstanden kan afleggen.

Ze trekken afzonderlijk of in kleine groepjes, waarbij landschapskenmerken zoals kanalen, rivieren, dijken en de kustlijn bij de oriëntatie worden gebruikt.

In het najaar trekt de soort duidelijk zuidwaarts.

In de herfst is het in de Pyreneeën de talrijkste vlinder die naar het zuiden trekt. 

De eerste vlinders arriveren bij ons in mei en juni .

De volgende generaties vliegen van begin augustus-eind oktober, aangevuld met nieuwe immigranten.

In Zuid-Europa vliegt deze soort in vier tot zes generaties.

Open, kruidenrijke terreinen, zoals bloemrijke graslanden, (luzerne)akkers, braakliggende grond en ruigten behoren tot hun habitat

Tijdens de trek en zwerftochten kunnen de vlinders overal worden waargenomen.

De bovenkant van de vleugels is oranjegeel.

Langs de achterrand bevindt zich zowel op de voorvleugel als op de achtervleugel een brede donkere band; bij het mannetje is deze band rond de vleugelpunt door lichte aders onderbroken.

De vrouwtjes zijn oranje en hebben oranjegele vlekken in de donkere band langs de achterrand.

Bij de vorm helice, die alleen bij de vrouwtjes voorkomt, is de bovenkant lichtgeel tot wit met een brede zwarte achterrand op de bovenkant van de achtervleugels.

De vlinder rust met dichtgevouwen vleugels.