Artisjok ( Cynara scolymus )
Artisjokken zul je niet in het wild vinden.
De artisjok is een veredelde distel genaamd kardoen die voorkomt in het Middellandse Zeegebied.
De oude Grieken kweekten deze groente, maar ze werd ook door de antieke Egyptenaren, Perzen, Turken en Arabieren gebruikt.
Door een mutatie en kruisingen ontstond in de 15e eeuw in Europa de artisjok zoals we die nu kennen.
Vaak bloeit artisjok het eerste jaar niet omdat ons seizoen eigenlijk te kort is voor deze warmteminnende plant.
Met bescherming tegen vorst komt hij de winter wel door en het tweede jaar zal je meer kans hebben dat je artisjok gaat bloeien.
Net voordat de plant bloeit – als de bloemknop bolvormig is en de bovenste schutbladen lichtelijk uit elkaar staan – kun je oogsten.
Dat zal rond juli-augustus zijn.
Bloeit hij al? Dan kun je de artisjok niet meer eten.
Laat hem gewoon lekker staan, want een bloeiende artisjokplant is echt een plaatje!
Nadat je de artisjokken geoogst hebt, kun je ze hooguit een week in de koelkast bewaren.