Amerikaanse stierkikker ( Lithobates catesbeianus )

 

De Amerikaanse stierkikker is sterk aan water gebonden en verkiest vooral stilstaande, vegetatierijke, warme en ondiepe waters.

Ze hebben een voorkeur voor grote waterpartijen zoals meren en vijvers.

De mannetjes produceren een laag grommend keelgeluid.

De paarroep van het mannetje is tot op meer dan een kilometer te horen.

Amerikaanse stierkikkers zijn dan ook vooral te vinden door op de roep af te gaan.

Ze zitten vaak langs de oever van het water te zonnen maar duiken bij verstoring met een grote plons snel het water in.

Jonge exemplaren maken bij het wegspringen een typisch iep geluid.

Op hun menu staan  watersalamanders, kikkers, kleine kuikens van watervogels en reptielen.

Volwassen Amerikaanse stierkikkers eten ook kleinere soortgenoten op.

De Amerikaanse stierkikker is afkomstig uit Noord-Amerika, de kikkervissen zijn in de jaren tachtig en
negentig ingevoerd als vijver- en aquariumdieren.